De oude krijgsscholen die ten grondslag liggen aan moderne Japanse vechtsporten zoals kendo, judo en aikido, worden koryu budo (of bujutsu) genoemd. Deze scholen zijn in veel gevallen klein in aantal beoefenaren en zijn vaak regionaal georiënteerd. Ze kunnen zich toeleggen op ongewapende technieken, op wapens, of beide.
Lange tijd was er in het westen weinig kennis voorhanden over deze tradities; vroegere westerse reizigers in Japan richtten zich meestal op de gendai budo vormen die meer in het oog sprongen. De eerste serieuze poging om door te dringen tot de oude krijgstradities van Japan kwam van Donn Draeger, die daarvoor onder andere trainde in Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu. Vanaf de jaren negentig wordt er ook serieus academisch onderzoek gedaan naar de martiale geschiedenis van Japan. Mensen als Hurst, Friday, Bodiford, Hall, Conlan en Anshin hebben betrouwbare studies gepubliceerd in het Engels. En ook buiten de academie wordt inmiddels veel goed
materiaal uitgegeven, door bijvoorbeeld Skoss en Mol. Maar de belangrijkste toename van onze westerse kennis over koryu budo van het afgelopen decennium is toe te schrijven aan het internet.
In Japan woonachtige beoefenaren van koryu budo delen veel informatie en beeldmateriaal van bijvoorbeeld budo embu op podia als facebook en youtube, waardoor steeds meer kennis over de oude scholen ter beschikking komt.
www.koryu.nl is het resultaat van meer dan twee decennia van training en onderzoek in kobudo. De Bibliografie en Links pagina zijn verre van compleet, maar geven veel interessant materiaal weer dat ik door de jaren heen ben tegen gekomen.
Verder is hier, naast wat algemenere stukken, ook informatie te vinden van onze training in Katori Shinto-ryu en Kukamishin-ryu in de omgeving van Utrecht en Amsterdam.