Classical Swordsmanship of Japan.
A Comprehensive Guide to Kenjutsu and Iaijutsu
by Serge Mol
Er is in het Engels inmiddels een aanzienlijk corpus van in boeken verschenen dat Japanse vormen van zwaardvechten behandelt. De schrijvers hiervan benaderen het onderwerp vanuit verschillende gezichtspunten; sommigen richten zich vooral op de beschrijving van hun eigen stijl, tewijl anderen hun traditie als voorbeeld gebruiken om de bredere geschiedenis van het Japanse zwaardvechten te schetsen. En enkelen wagen zich aan een poging om een compleet overzicht te geven van de ontwikkeling van de Japanse zwaardtraditie. In deze laatste catagorie valt ook Classical Swordsmanship of Japan. Maar met zoveel materiaal al op de plank kan je je afvragen wat dit boek nog toevoegt.

De inhoud van het boek is overzichtelijk opgebouwd. Het eerste hoofdstuk omvat een inleiding over de ontstaansgeschiedenis van het Japanse zwaard in al zijn vormen en in het tweede wordt een overzicht gegeven van de verschillende zwaarddisciplines, waarbij ook zaken aan de orde komen als kodachi, ôdachi, nitôken, tamshigiri, bereden zwaardvechten etcetera. Hoofdstukken drie tot en met acht geven vervolgens een gedegen behandeling van de vele scholen en overdrachtslijnen. De volgende twe hoofdstukken zijn gewijd aan iaijutsu en elf en twaalf behandelen de zeer interessante materie van de raakvlakken van kenjutsu en jujutsu en andere onconventionele toepassingen van het zwaard. Het laatste hoofdstuk ten slotte gaat in op de ontwikkeling van beschermingsmiddelen en de consequenties hiervan voor bepaalde schermscholen. Met een tekst van 300 pagina’s worden de onderwerpen uitgebreid behandeld, hoewel sommige uitwijdingen voor een deel van de lezers wellicht te gedetailleerd zullen zijn.
Wat ik zelf gehoopt had te vinden in dit boek (en in elk ander boek over Japanse zwaardmethoden eigenlijk), is een overzicht van de technische verschillen per ryû. Bij de beschrijving van de Japanse zwaardscholen wordt over het algemeen de nadruk gelegd op geschiedenis en overdrachtslijnen, maar een inhoudelijke vergelijking van technieken en methodieken is tot nog toe achterwege gebleven. De traditionele geheimhouding waarmee de ryû omgeven waren is in deze moderne tijd inmiddels verdwenen en zou geen belemmering meer hoeven te zijn. Tot dat iemand zich hier aan waagt blijft Classical Swordsmanship of Japan echter het meest uitgebreide overzicht van de Japanse zwaardtraditie en een aanrader voor elke serieus geïnteresseerde in dit onderwerp.
Uitgave: Gebonden, 320 bladzijden
Uitgeverij: Eibusha (2010, www.eibusha.com)
Taal: Engels
ISBN-13: 9789081336116