In zijn werk A Study of Kuki Archives (九鬼文書の研究, 1941) beschrijft Miura Ichiro een ontmoeting die hij samen met soke Kuki Takaharu in Tokyo heeft gehad met de grondlegger van Aikido, Ueshiba Morihei. Volgens Miura zou Ueshiba hierbij hebben gezegd: “mijn budo is dat van Kukishinden”.


In 1919 werd Ueshiba een aanhanger van Omoto-kyô. Deguchi Onisaburo, de leider van deze nieuwe religieuze beweging, had hem verzocht om budoles te gaan geven in het in Ayabe gevestigde hoofdkwartier van de beweging. Tijdens een trip naar Tokio zag Ueshiba twee mannen bezig met zwaard training op het terrein van de Asakusa Sensôji tempel. Een oudere man genaamd Saito leerde een jongere zwaardvormen van hoog niveau. Toen Ueshiba vroeg naar de herkomst ervan, antwoordde Saito dat dit het bujutsu van de Kuki familie was. Onder de indruk van het feit dat hij in contact was gekomen met een kobudo school die zijn wortels had in hetzelfde gebied als het Omoto-kyô hoofdkwartier, vroeg Ueshiba direct om hier instructie in te krijgen. Kenjutsu vormde het hart van deze lijn van Kukishin-ryu, maar Ueshiba was ook zeer geïnteresseerd in vormen van Shinto spiritualiteit, die door Saito werden aangeduid met Kuki Reijutsu.


Ueshiba’s verdere zoektocht bracht hem uiteindelijk in contact met soke Kuki Takaharu. Vanaf hun eerste ontmoeting werden zij bevriend met elkaar en zouden samen Takemusu Aikido (武産合道‭)‬, een vroege voorloper van het latere aikido, hebben opgezet. (De volledige naam hiervan was Amenomurakumo Samuhara Aikido 天之村雲九鬼武産合). Toen Ueshiba tijdens de 2e wereldoorlog in Iwama, Ibaraki-ken zijn Aiki Jinja stichtte, verzocht hij Kuki soke om hier honorair hoofdpriester van te worden. Takaharu stemde hiermee in en trad op als ceremoniemeester bij de inauguratie viering van de schrijn. Ueshiba bleef tot zijn dood bevriend met de Kuki en zou na de oorlog nog regelmatig aikido hebben onderwezen in Takamikura dojo, de hombu dojo van Kukishin-ryu.                TOP            TERUG


            

Kuki Takaharu en Ueshiba Morihei

in Tokio, 1964.Aiki Jinja
Ingang tot de Takamikura dojo