Noot 1:

Kurama-dera (鞍馬寺) is een oorspronkelijk aan de Tendai school van esoterisch boeddhisme geliëerde tempel, gesitueerd in de bergen ongeveer 12km ten noorden van het oude Kyoto. Volgens de overlevering plaatste de Taoistische monnik Kiichi Hôgan (鬼一法眼) in de 12e eeuw een collectie uit China stammende teksten over o.a. militaire strategie, taktiek en spionage in deze tempel. Deze werden, samen met de (taoïstische en boeddhistische) esoterische kennis van bezweringsformules en wichelarij, door Kiichi overgedragen aan acht monniken van de tempel, wat de basis zou zijn van de Kyô no hachi ryû (de acht scholen van de hoofdstad).

Minamoto no Yoshitsune verbleef in zijn jongere jaren (toen bekend onder de naam Ushiwakamaru) in verbanning in de Kurama-dera  en zou zijn succes als veldheer mede te danken hebben aan de kennis die hij hier had opgedaan.


                  TOP          TERUGDe Kurama-dera poort Niômon
Kurama-dera hal Honden Kondô
 

Boven: Ushiwakamaru in zwaardtraining met de tengu, in de bossen bij Kurama-dera. De tengu koning Sôjôbô kijkt toe. Volgens andere bronnen zouden de tengu uit de overlevering in werkelijkheid de vazallen van Yoshitsune’s vader Minamoto no Yoritomo zijn geweest, die hem voorbereidden op zijn rol in het verslaan van de Taira.


Onder: Training in historisch perspectief: Keiko met Yoshida Eirei shihan bij de Kiichi Hôgan schrijn, op het terrein van Kurama-dera.